Waarom meedoen met fysiotherapie

Fysiotherapie kan je helpen om verlost te worden van lichamelijke klachten die je ervaart als je beweegt of als je een bepaalde beweging aanneemt. Veel mensen worstelen met de vraag wanneer ze een beroep moeten doen op fysiotherapie en wanneer een bezoek aan de huisarts volstaat.

fysiotherapie

Rode en gele vlag

Vooropgesteld, je kunt altijd met je klachten naar een praktijk voor fysiotherapie gaan. Daar kan snel beoordeeld worden of fysiotherapie je van de klachten af kan helpen. Acute klachten aan bijvoorbeeld nek, schouders en rug moeten vanzelf overgaan binnen een termijn van maximaal zes weken. Binnen fysiotherapie wordt vaak gewerkt met een rode en een gele vlag. Stel je meld je met behoorlijke rugpijn en bent al heel veel gewicht verloren, dan geldt de rode vlag. Soms kan er iemand een beroep doen op fysiotherapie terwijl er in werkelijkheid sprake is van psychische klachten. In dat geval zal een praktijk voor fysiotherapie een patiënt doorverwijzen.

Terugkerende eenzijdige houding

Fysiotherapie is de beste therapie bij klachten na een operatie. Fysiotherapie helpt patiënten revalideren door te werken aan zaken als houding, spierkracht en functioneel bewegen. Fysiotherapie wordt ook toegepast als er sprake is van klachten als gevolg van overbelasting. Deze klachten kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een terugkerende en eenzijdige houding. De welbekende tennisarm is daar een prima voorbeeld van. Mensen met stress, mensen die continu doorwerken en mensen de stelselmatig een verkeerde houding aannemen ervaren deze klachten nogal eens. Fysiotherapie kan dan echt uitkomst bieden. In dergelijke gevallen is het nooit goed om te lang met de klachten door te lopen.

Belastbaarheid verhogen

Fysiotherapie kan ook helpen als mensen chronische klachten ervaren. In dat geval kan door fysiotherapie getracht worden om de pijn te verlichten. Artrose bijvoorbeeld, is hier een mooi voorbeeld van. Middels fysiotherapie wordt geprobeerd de belastbaarheid te verhogen en krijg je advies. Fysiotherapeuten staan er overigens om bekend dat ze hun cliënten huiswerk in de vorm van gerichte oefeningen mee naar huis geven. Fysiotherapie helpt bovendien sporters op niveau terug te komen na een blessure. Op verantwoorde wijze zal fysiotherapie aan de basis staan van een snelle terugkeer op het gewenste niveau.

Knie- of longgroep

Mensen met neurologische klachten en dus met bewegingsproblemen kunnen door gebruik te maken van fysiotherapie proberen hun bewegingsfuncties zo lang mogelijk te behouden. Fysiotherapie maakt ook het trainen in groepen mogelijk, vrijwel elke praktijk heeft ondertussen wel een knie- of longgroep. Fysiotherapie kan overigens ook bij de mensen thuis uitgevoerd worden.

Meer weten over fysiotherapie? Klik dan hier voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *